Cum poți fi ghinda care se transformă în stejar. 17871. De cărți. Și pe tine cine te sună în noapte?
O zi bună azi. S-a muncit bine, s-a citit bine, au intrat toate, ca să zic așa. Nu ca aseară la fotbal, dar au intrat. Am dat snooze de trei ori la ceas, deci m-am dat jos din pat abia pe la 8,30. Aș mai fi dormit. Am citit dimineață mai bine de o oră, dintr-o carte pe care n-o mai pot lăsa din mână, am citit și aseară până la miezul nopții din ea, Darul psihoterapiei, de Irvin D. Yalom.
A, legat de cărți, a noastră, Atenție cu intenție, s-a vândut până acum în 17.871 de exemplare. Nu e rău deloc pentru o culegere de texte din podcast, nu? De fapt, la ce tiraje am văzut pentru cărți adevărate, mult mai bune decât culegerea asta, este enorm. Și mulțumim. Chiar dacă mulți oameni au cumpărat ca să sprijine ce facem noi aici, nu neapărat ca să și citească, am primit atât de multe mesaje frumoase de la cei care chiar au citit-o și s-au simțit inspirați și au luat decizii bune în viața lor. Încă o dată, n-o să vă pot mulțumi îndeajuns. Și în vară va ieși și cartea despre stil de viață sănătos, probabil singura carte care abordează pe înțelesul tuturor sănătatea cu toți pilonii care o formează. Că degeaba te hrănești perfect, dacă nu poți ține stresul sub control și nu dormi destul și nu ai relații cu sens și multe altele. Sper să vă fie utilă. Cred că ne putem asigura finanțarea măcar în parte pentru proiectul Starea sănătății pentru anul ăsta din vânzarea cărții. Că asta am făcut și cu banii din Atenție cu intenție, i-am băgat pe toți pentru a susține ceea ce facem. Deocamdată suntem pe un mare minus la Starea sănătății, nu prea multă lume vrea să dea 30 de lei lunar pe youtube. Acoperim cheltuielile de la Starea nației. Asta nu înțeleg mulți, că e nevoie de timp și de răbdare și de încăpățânare și de minus în contabilitate ani buni, ca să ridici un proiect de la zero. De fapt, nu de la zero, că noi am mutat totul pe un canal separat de un an și ceva, dar Starea sănătății funcționează de mulți ani, prima rubrică a fost la TVR, prin 2015. Dar e foarte greu în domeniul ăsta atât de sensibil, mai ales dacă vrei să stai departe de influența industriilor criminale, care bagă bani foarte mulți pentru a-și impune ideile și a opri tot ceea ce li se împotrivește sau avertizează cu privire la minciunile răspândite de industria alimentară, de industria pharma, de industria de wellness și așa mai departe. Nu e o conspirație aici, e pur și simplu goana după profit cu orice preț. Am făcut episod despre grătare, după cel despre air-fryere. Și urmează, desigur, episod despre cuptoarele cu microunde.
Cel cu airfryere are 200.000 de vizualizări, ăsta cu grătare n-a făcut nici 30.000. Ca să știm la ce gătesc românii.
Revin. Apare ideea asta în multe cărți, circulă pe net citate inspiraționale sub diverse forme, îmi place cum o spune Yalom, că sarcina lui ca psihoterapeut e să înlăture obstacolele care le blochează pacienților calea. De fapt, înaintea lui a spus-o Karen Horney, care, alături de Erich Fromm, pe care eu îl ador, face parte din cercul neofreudienilor (adică ăia care i-au zis lui Freud că mănâncă rahat cu teoria determinării și că dezvoltarea individului nu e doar despre manifestarea instinctelor primare, ci despre mediul interpersonal - scuze, citesc mult pentru școală în perioada asta). Horney deci a zis că ființa umană are o înclinație înnăscută spre autorealizare. Așa că dacă obstacolele sunt înlăturate, individul se va transforma într-un adult matur complet realizat, exact așa cum ghinda se transformă în stejar. Foarte tare. De cele mai multe ori nici nu suntem conștienți de obstacole, de zidurile pe care de multe ori le ridicăm singuri în jurul nostru. Cartea e asta, dacă te interesează.
E excelentă. Și mai ușor de citit decât celelalte cărți ale lui Yalom. Voi mai scrie și despre altele aici.
Așa că e bine să ne gândim la asta mai mult. Ce nu ne lasă să ne împlinim ca oameni? Dacă nu poți răspunde acum la întrebarea asta, poate ai nevoie de ajutor. Nu ezita să-l ceri. Dar vezi și cât e ceasul înainte să suni pe cineva. Am avut patru apeluri azi-noapte. Două la 1,04, două la 5,39. Primele două cu număr ascuns (nu răspund niciodată la astfel de apeluri), ultimele două cu număr la vedere. Nu am sunat înapoi. Desigur, am văzut dimineață, pentru că țin telefonul pe silențios noaptea. Nu e prima dată, se întâmplă frecvent să fiu sunat noaptea. Cum numărul meu e la liber mă sună tot felul de imbecili care fie vor doar să înjure, fie au descoperit ei secretul universului și vor să mi-l spună și mie, dar să nu mai spun nimănui. Și mai sunt cei care au lucruri importante de discutat, dar nu o pot face așa, la telefon, trebuie să ne vedem și să stăm de vorbă, îmi cer o oră ca să înțeleg ce vor să-mi spună. De fiecare dată îmi vine să întreb: omule (doar bărbați sunt), îți dai seama cât de stupid și arogant sună ce-mi spui? Ce ai să-mi zici de nu o poți face în două minute la telefon sau cu un mesaj pe whatsapp?
A, și mi-a mai scris cineva. Că sunt prost. Am râs:
Și datele zilei:
Somn: 8 ore și 3 minute. Yes, ce-mi place când trec de opt ore, mă deprimă zilele în care dorm 7 ore și 58 de minute. Partea negativă a acestei ‘’gameificări’’ a activităților zilnice. Nota 9.
Pași: 4.800, greuț, mă resimt după aseară, vreau să mă uit după o rutină zilnică de 5-10 minute pentru creșterea mobilității. Făceam șpagatul, sfoara fără probleme, îmi puneam piciorul în cap, nu mai pot. Vârsta, desigur. Dar e ceva ce se poate lucra. A, să nu ratați episodul lui Huberman cu Stuart McMillan. Genial omul. Și sesiunea de antrenament a celor doi. Ar trebui și o perioadă cu un aport de minerale, studiez exact și o să scriu aici la ce concluzie am ajuns, am făcut asta la cursul de la Barca Innovation Hub și voi vorbi, desigur, și cu medici. Chiar ar merge un episod la Starea sănătății, despre creșterea mobilității la 50 de ani.
Antrenament: Nu, pauză.
Mâncare:
10.00 - mixul meu.
14,00 - salată mare cu de toate, supă de sfeclă și tocană de linte cu spanac, pentru că a mai rămas de alaltăieri și pentru că e genială.
20,00 - un borcan de zacuscă de pește, o cutie de tofu de la Inedit, cinci finn crisp, adică astea, că ieri le-am botezat.
poză
Citit:
Yalom - 54 de pagini. Plus 34 de aseară, cât am stat la recuperare.
Văzut:
Primul episod din Adolescence. Foarte bine făcut, excelent filmat.
Scrie foarte misto Irvin Yalom. Eu am citit acum cativa ani" Minciuni pe canapea", "Plansul lui Nietzsche" si " Problema Spinoza". M-au captivat toate trei. Lucrurile se leaga in psihoterapie ca la un puzzle iar Yalom prin modul lui interesant de a scrie pune si ultima piesa, in asa fel ca puzzle-ul sa fie complet. O sa citesc si " Darul psihoterapiei", sunt convinsa ca e o carte buna. Eu acum citesc " Iluzia fericirii" a lui Dorian Furtuna. Sunt multe idei interesante legate de fericire, inclusiv ca fericirea este greu de definit sau, cu cat cautam mai mult fericirea cu atat suntem mai nefericiti. Cioran spune foarte frumos: " ideea de neajuns se naste din excesul de dorinte". Cum mintea noastra este mai predispusa spre a gandi lucruri negative decat pozitive, si ca ar exista chiar o zona a suferintei la nivelul creierului, ca notiunea de fericire colectiva instituita de politicieni este o utopie, iar filosoful Karl Popper( tot in carte) frumos spunea " fericirea este un lux, iar suferinta o stringenta", si in loc sa avem ca tel o fericire colectiva, mai bine sa incercam sa micsoram suferinta oamenilor .Etc...
Eu doar m-am apucat de ea, dar merita citita. Pe plan personal imi doresc pacea si linistea interioara " sunt cea mai buna prietena a mea"😃, fericirea e bonus si sincera sa fiu am intalnit-o de multe ori.Of! Iar am scris mult. De, si mie imi place sa scriu!😃
Abia aștept noua carte! Știu ce aduce Mosul prietenilor și familiei 😁